Toti oamenii regelui Anand (2)

AICI PUTETI CITI PARTEA I

In spatele regilor din lumea sahului este o intreaga echipa de cavaleri- sau ‘secundanti’, asa cum sunt ei numiti- facand munca cea grea.

life_sport1

Dupa ce si-a aparat titlul mondial in 2008, Anand ciocneste un pahar cu echipa sa de secundanti

In timp ce rusii au inteles intotdeauna importanta pregatirii metodice, Anand a avut nevoie de timp ca sa adopte aceasta atitudine.

Anand isi aminteste un meci din 1992 impotriva geniului ucrainiean Vassily Ivanchuk. “Am lucrat cateva zile in Spania. Ivanchuk avea o echipa, in timp ce noi eram doar doi tipi (Anand si GM Patrick Wolff), care ascultam muzica la walkman si ne pregateam.”

Steaua lui Anand a inceput sa urce odata cu castigarea Campionatului Mondial de Juniori – in mod traditional o piatra de incercare pentru lucruri mai mari- in 1987. In 1991 s-a calificat pentru ciclul Campionatului Mondial, culminand cu meciul impotriva campionului mondial.

Primul sau adversar a fost GM Alexey Dreev, in Chennai. “A fost prima data cand m-am antrenat pentru un meci.”, spune Anand. “Am lucrat cu Ferdinand Hellers, Jucam in turnee de juniori  impreuna si ne intelegeam bine.” GM Hellers spune: “Anand este o persoana cu care este o placere sa lucrezi. Este foarte dur, dar apar si recompensele, deoarece este un jucator foarte puternic.” Desi Dreev a avut 3 secunzi, Anand a castigat. Meciul a dat la iveala multe noutati teoretice de ambele parti. Spune Anand: “Ferdinand a fost de mare ajutor…cheia a fost ca ne-a placut ceea ce faceam.”

Urmatorul adversar a fost Anatoly Karpov. Pentru prima data, Anand a avut un antrenor, Mikhail Gurevich. Anand spune: “A fost educational pentru mine, in ceea ce priveste pregatirea in sah, si in ceea ce priveste a fi sahist profesionist.”  Gurevich era experimentat, un produs al scolii sovietice si cu totul scolit in arta pregatirii. Desi Anand a pierdut la mustata, mergand cap-la-cap cu Karpov, a fost o experienta din care a avut multe de invatat : “Intr-un fel, dupa acel meci, am devenit serios in privinta ambitiilor mele de a ajunge jucator de top.”, spune Anand.

Anand si-a construit curand o reputatie de inovator, adesea castigand partide in ca din faza deschiderii.  El a inceput sa lucreze cu un numar de secondanti si au fost puse bazele echipei de secundanti.

Un meci de sah este ultimul duel al mintii. Sahul este probabil unic in felul sau, pregatirile dinaintea unui meci mare incepand cu 6-12 luni inainte. Astfel presiunea apare devreme- precum in noaptea dinaintea unui examen, dar pe durata unui an. “Pentru un campionat mondial, nici o perioada de timp de pregatire nu ajunge. Concluziile se schimba constant. Asa ca, ceea ce va fi relevant inaintea unui meci este dificil de prezis,”  spune Anand.

Adversarii lui Anand au stiluri contrastante. Kramnik a fost un jucator pozitional prin excelenta. Topalov este un maestru al atacului. Echipa de secundantii trebuie sa faca un plan de joc: se iese in intampinarea lui Topalov sau se construiesc pozitii mai linistite in incercarea de a-l depasi pe Topalov intr-un joc de manevre?

In afara de sah, secundantii mai au si alte atributii. Spre exemplu in partida a 3-a impotriva lui Kramnik, Anand a ratat un castig elementar, reusind totusi sa castige. Ca sa nu-i strice increderea, echipa de secundanti a ales sa nu-i spuna despre ratare decat dupa meci.

Asemenea nuante se pot dovedi decisive intr-un meci strans. Cand a fost intrebat despre aspectele psihologie ale meciului cu Dreev, GM Hellers a preferat sa nu comenteze, chiar si dupa doua decenii. “Nu ar fi loial din partea mea sa comentez, deoarece parerile mele s-ar putea sa-l ajute cumva pe Topalov” , spune el.

Secundantii trebuie sa creeze un ‘balon’ in jurul jucatorului lor, astfel incat acesta sa se concentreze doar la sah. Totul trebuie luat in considerare. Friedel mentioneaza ca in timpul meciului de la Bonn unul dintre secundanti a racit, si a fost imediat izolat. El a continuat sa lucreze prin intermediul Internetului.

Anand ia de asemenea in considerare balanta munca-viata. El spune: “Muncim zi si noapte, petrecem luni impreuna incuiati. Asa ca, din cand in cand, trebuie detensionata atmosfera”. In echipa secunzilor, Coldplay este muzica-standard. ” Baietii asculta acum si ceva muzica de Tamil”, adauga Anand. Preferinta lui Anand pentru filmele lui Hitchcok si showuri vechi TV par sa fie si ele pe placul echipei.

Astazi este liniste deasupra taberei lui Anand. Este, intr-un fel, relevanta. Atat Anand cat si Topalov se pregatesc pentru duelul lor, care se va disputa probabil in aprilie 2010.

Precum detectivii particulari, cei doi gladiatori isi examineaza unul altuia partidele, cautand defecte ascunse, care sa usureze drumul spre suprematie. Este o batalie invizibila unde victoria va apartine celui care va cerceta mai rabdator.  Anand nu ne dezvaluie multe despre echipa lui: “Vor aparea cateva fete noi pentru a avea noi perspective. Aceasta este o provocare diferita decat cea de la Bonn. Asa ca, compozitia echipei mele va reflecta asta.”

La un moment dat dupa meciul cu Topalov, duoul Carlsen-Kasparov va vi supus atentiei lui Anand. Kasparov este cel mai mare jucator din toate timpurile- putini contesta aceasta. In vremurile cand juca, el il domina pe Anand. Carlsen, “Mozart al sahului”, a devenit GM la varsta de 13 ani, este numarul 4 in lume la 18 ani si toata lumea se asteapta de la el ca sa devina campion. Echipa de asistenti va avea mult de lucru.

(SURSA business.outlookindia.com “All the King’s Men”)

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.