Sahul, un instrument de educare a copiilor

Nu este vorba de regi, dame si turnuri, ci mai degraba despre campuri si coordonate, gandire strategica si previziunea consecintelor. Este vorba despre linii si unghiuri, cantarirea optiunilor si luarea deciziilor.

chesskids111

Sahul poate fi un instrument perfect pentru a invata si educa. Inca din 2000, Fundatia Americana pentru Sah (Af4C) a lucrat cu elevi de clasa 2-a si a 3-a si cu profesorii acestora pentru promovarea sahului ca un instrument educational. Scopul First Move™ este acela de a folosi sahul in cresterea nivelului de gandire, matematica si citire si in cresterea increderii in propria persoana.

Cercetarile au aratat ca exista o stransa corelare intre invatarea sahului si realizarile intelectuale. Un studiu din anul 2000, a aratat ca elevii care au urmat cursuri de sah au inregistrat cresteri la nivel scolar, inclusiv la matematica, analiza spatiala, a nivelului de reationament. (Smith and Cage, 2000).

In timp ce studiile au aratat ca sahul are un impact pozitiv asupra copiilor din scoala primara, gimneau si liceu, AF4C s-a axat pe copii de clasa 2-a si a 3-a pentru confirmarea expermentului, sugerand ca este varsta ideala. Mintea si gandirea copiilor de de 8 sau 9 ani se dezvolta rapid, iar sahul le dezvolta mai rapid abilitatile de gandire si de vizualizare, analiza si gandire critica.

Daca inveti un adult sa joace sah , acesta va intelege rapid unde ar trebui si unde nu ar trebui sa mute o piesa, sa captureze sau nu o piesa. Un copil va incepe sa cunoasca numele pieselor si cum trebuie mutate, dar la inceput va muta piesele la intamplare. In scurt timp va spune: “daca mut piesa aici,  o poti captura, correct? Apoi voi muta aici”. Vei observa o schimbare in gandire.

chess-boy

Sahul are un unic si puternic atribut,  acela ca jucatorul care joaca sah e si inteligent. Acesta poate fi un lucru bun pentru copii, care, decat sa fie intimidati, asa cum sunt multi adulti, invata sah. Cu cat un copil inainteaza in varsta, i se pune un stigmat de “tocilar” celui mai inteligent.  Dar in clasa 2-a sau a 3-a vor sa fie inteligenti. Este o varsta importanta pentru dezvoltarea atasamentului pentru scoala. Daca un copil asociaza scoala si invatatul ca pe ceva amuzant, isi va dezvolta un atamaent puternic fata de scoala.

Cunoscut ca “un instrument perfect de invatare” sahul face mai mult decat sa fie bun pentru o anumita varsta, si o face. In timp ce clasa noastra a devenit din ce in ce mai diversificata, toti copii au devenit din ce in ce mai competitivi.   Sahul a depasit toate barierele socio – economice. Este un joc universal, cu aceleasi reguli peste tot in lume. Varsta, sexul, afiliere religiosa, etnica, marime, forma, culoare sau limba, nu conteaza cand se joaca sah. Toata lumea este egala infata tablei. Directorul  Jeff Newport a spus “Avem in scoala noastra copii din 34 de tari, si acum sahul este singurul care il avem in comun”

Traducere dupa Wendi Fischer, Director al America’s Foundation for Chess

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.