Pe eşichierul politic, chiar se joacă o partidă de şah!

Articol Scris pe  27.10.2009 pe www.bursa.ro

Puteţi sări direct la mutarea a paisprezecea.
Pe primele treisprezece le cunoaşteţi.
Textul care urmează prezintă succesiunea de mutări, în partida de şah politic jucată de Traian Băsescu contra “majorităţii transparente”.
Astăzi, ne aflăm în ziua “mutării în plic”.

Esicherul_politic_27.10.2009

Mâine, este programată să înceapă audierea miniştrilor Cabinetului Croitoru (în aceeaşi zi când este programată sosirea delegaţiilor Băncii Mondiale şi FMI – iniţial îşi anunţase vizita şi delegaţia UE).
La 4 noiembrie, când este programat votul de învestire a Guvernului Croitoru, partida se va încheia cu un mat net, în favoarea lui Traian Băsescu (indiferent că va fi sau nu va fi validat Croitoru).
Primele treisprezece mutări sunt necesare pentru rememorarea felului în care a fost creată situaţia de mat.
Dar puteţi sări peste ele.

*  Deschiderea
(Context: cu două luni înainte de alegerile prezidenţiale – nici lui Băsescu, nici lui Geoană nu le convine să se prezinte în faţa electoratului drept candidaţi opuşi, având un guvern comun).
1. Dan Nica acuză pregătiri pentru fraudarea alegerilor.
2. Emil Boc îl demite pe Nica.
3. Mircea Geoană îşi retrage miniştrii din Guvern.
*  Sacrificiul de turn
4. PNL introduce moţiunea de cenzură.
5. PSD, UDMR şi minorităţile din Parlament, în acord cu PNL, votează moţiunea.
6. PNL îl propune drept premier pe Klaus Johannis.
7. Johannis este susţinut şi de restul formaţiunilor politice care au forţat căderea Guvernului Boc şi care formează “majoritatea transparentă”, sub ameninţarea că se adresează Curţii Constituţionale dacă Băsescu nu îl desemnează pe alesul lor drept premier.
8. Folosindu-se de faptul că “majoritatea transparentă” nu este oficializată într-un document (şi deci nu are temei să sesizeze Curtea Constituţională), Băsescu îl desemnează pe Lucian Croitoru drept premier.
9. “Majoritatea transparentă” intră în defensivă – reuneşte Camerele şi îşi declară (în cadrul organizat), prin liderii de partid, susţinerea pentru Klaus Johannis, dar nu îşi mai pune în aplicare ameninţarea cu Curtea Constituţională (era prea târziu, Croitoru era, deja, desemnat).
10. Băsescu ameninţă că, în decembrie, nu vom mai avea bani fie de investiţii, fie de salarii, fie de pensii, dacă “majoritatea transparentă” nu îl validează pe Croitoru drept premier, astfel ca tranşele împrumutului UE-FMI să poată fi trase.
11. “Majoritatea transparentă” declară că îl susţine, în continuare, pe Klaus Johannis, iar Geoană îl acuză de şantaj pe Băsescu.
12. Băsescu ameninţă că, dacă nu va fi validat Croitoru, va menţine demisul Cabinet Boc până după alegerile prezidenţiale (ceea ce Costituţia îi permite).
13. Băsescu cheamă înapoi delegaţia FMI (care îşi amânase vizita, până după constituirea noului Guvern) şi obţine o promisiune pozitivă.
*  Întreruperea partidei; mutarea din plic
(V-am zis că puteaţi sări direct, aici. Bun venit celor care au făcut-o!)
14. Vizita FMI va coincide cu vizita delegaţiei Băncii Mondiale (iniţial, trebuia să vină şi delegaţia UE); ambele sunt programate pentru ziua de mâine, miercuri; tot mâine, este programată să aibă loc în Parlament, audierea miniştrilor Cabinetului Croitoru; peste o săptămână ar trebui să aibă loc votul de învestitură al Cabinetului Croitoru, moment în care delegaţiile organizaţiilor financiare internaţionale sunt, deja, aici, de o bună bucată de vreme şi vor mai avea de stat vreo patru-cinci zile; în cazul că Guvernul Croitoru va fi respins (ceea ce este cel mai probabil, conform cu atitudinea de până acum a “majorităţii transparente”), Parlamentul va da un semnal puternic delegatiilor Băncii Mondiale şi FMI, că sunt nişte caraghioase şi că n-au ce căuta aici.
Ceea ce poate fi considerat drept încheierea partidei de şah preelectoral.
Câştigător: Traian Băsescu.
Mat în 14 mutări.
Alegerile însele vor constitui o altă partidă a meciului. Dar ea va fi jucată pe premisele create de aceasta, câştigată de Băsescu.
Câteva observaţii:
A. “Majoritatea transparentă” pierde din cauza precipitării, lipsei de atenţie la detalii, lipsei de orizont (în general, nu prevede a doua mutare, în faţa unui adversar – Traian Băsescu – care poate concepe cel putin trei mutări viitoare);
B. Una dintre greşelile “majorităţii transparente” este să-şi invoce “majoritatea”; în realitate, este vorba despre acea majoritate parlamentară compromisă la momentul suspendării preşedintelui Traian Băsescu (şi în optica unei anumite părţi importante din electorat, nu contează că acesta este un alt Parlament); întrucât electoratul l-a reconfirmat pe Băsescu drept preşedinte, o parte importantă a publicului percepe drept nereprezentativă majoritatea parlamentară şi consideră actualul conflict drept un nou “puci parlamentar”.
C. Spectaculosul acestor partide de şah politic este fascinant; problema este că nu-i un “video-game”, ci este “for real”.
Cât ar fi Băsescu de bun jucător ca preşedinte, nu ar trebui să se joace “pe noi”.
Asta-i buba!

“Ca răspuns la solicitarea preşedintelui României, FMI va trimite o delegaţie la Bucureşti în perioada 28 octombrie – 9 noiembrie. Din cauza evoluţiei situaţiei politice din România, această misiune FMI va iniţia discuţii cu autorităţile în privinţa situaţiei acordului stand-by, dar va fi nevoie ca o misiune ulterioară să continue discuţiile în privinţa perioadei următoare, cu un nou guvern învestit cu puteri depline. La vizita FMI vor participa şi delegaţii ale CE şi Băncii Mondiale”, se arată în comunicatul semnat de Jeffrey Franks, şeful Misiunii FMI pentru România.
*
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, joi, că există o “veste bună” în ceea ce priveşte problemele economice, anume că delegaţiile FMI şi cea a Băncii Mondiale vor veni la Bucureşti, nu însă şi cea a CE, care aşteaptă instalarea noului Guvern, el spunând că aceasta este “vestea proastă”, informează NewsIn.

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.