Kasparov despre colaborarea cu Magnus Carlsen

Garry Kasparov a mai lucrat cu juniori talentati de-a lungul carierei sale, carora le-a impartasit din experienta sa, dar el nu s-a dedicat niciodata antrenamentelor cu un singur jucator, pana acum.

In aceasta saptamana s-au dat publicitatii detaliile colaborarii intre Kasparov si numarul 4 mondial Magnus Carlsen. Acum Kasparov insusi explica intr-un interviu de ce a aceptat colaborarea, si ce asteptari are.

kasparov03

foto: Chessbase

Kasparov il compara pe Magnus cu fostii campioni mondiali, discuta rezultatele lui din 2009 si explica de ce ei doi fac o echipa buna.

Saptamana viitoare Kasparov va vizita Oslo pentru o noua sesiune de antrenamente cu, Carlsen. Dupa accea, Kasparov va juca un meci de sah rapid impotriva fostului sau rival, Anatoly Karpov, in Valencia (21-23 septembrie 2009).

Carlsen va juca si el luna aceasta; el incepe turneul Pearl Spring 2009 in Nanjing, pe 28 Septembrie, unde-i va infrunta pe Topalov, Leko, Radjabov, Jakovenko si Wang.

Mig Greengard: Ce stiti dumneavoastra sa-l invatati in plus pe Carlsen fata de oricine altcineva?

Garry Kasparov: Experienta intotdeauna joaca un rol, si cred ca si un sfat. Asta este deja ceva valoros. Inca ma mai bucur sa fiu in posesia, probabil, a celei mai mari baze de deschideri din lume, cu unele idei care sunt inca proaspete si gata de a fi folosite. Si cred ca pentru Magnus este o excelenta oportunitate sa invete cum sa lucreze, sa-si imbunatatesca etica muncii. Generatia mai tanara isi petrece prea mult timp cu computerele- deocamdata doar organizam ‘locul de munca’ si ne asiguram ca munca va fi eficienta. El era la scoala cand am inceput cooperarea pe la inceputul anului si nu a fost usor pentru el deaorce repertoriul lui de deschideri arata- conform standardelor mele- cam ciudat.

MG: Este vorba despre anumite deschideri, sau despre modul cum isi selecta deschiderile?

GK: Repertoriul sau de deschideri nu se ridica la nivelul sau general de joc. Cred ca avea nevoie de o mare imbunatatire a repertoriului de deschideri, dar de asemenea, sa-si organizeze munca, sa fe sigur ca-si atinge potentialul.

MG: Dumneavoastra nu ati avut aceasta problema, vreau sa zic erati aproape opusul: punctul dumnreavoastra forte era repertoriul de deschideri, disciplina…Ce similaritati vedeti intre Magnus si dumneavoastra pe vremea cand erati de aceeasi varsta?

GK: Magnus este foarte talentat desigur, dar ceea ce ne ajuta este faptul ca stilul lui este foarte diferit de al meu. Stilul lui este mai apropiat de stilul lui Karpov, da, Karpov, Capablanca– are calitati naturale extraordinare in a evalua pozitia, in timp ce eu sunt mai dinamic, un jucator mai orientat pe munca. Cred ca asta face colaborarea noastra sa fie mai profitabila pentru el deoarece invata de la un jucator cu un stil opus. Nu este nici un dubiu- Magnus este un tip de jucator asemanator ca stil lui Capablanca, Smyslov si Karpov.

carlsen02-kasparov

foto: Chessbase

MG: Exista ceva ce ati observat la el prima data cand a aparut pe scena sahului mondial, sau ceva ca este clar acum ca ati vazut la el atunci?

GK: Imi este clar acum, da. Am avut odata o discutie cu el atunci cand m-am retras din sah, el era in Moscova pentru cateva zile. Nu m-am concentrat la asta dar m-am uitat la partidele lui si cand mi s-a facut aceasta oferta, m-am gandit ca este bine sa inteleg mai intai natura talentului sau, ca sa-mi dau seama daca pot sa fac o treaba mai buna.

MG: Acum, dupa 6 luni, care este opinia dumneavoastra?

GK: Mi-as fi dorit sa ammai mult timp disponibil dar nu este usor- sunt un om ocupat- si de asemenea nu este ceva automatic. Asa ca, stiti, a jucat bine, dar nu a castigat nimic inca- daca nu punem turneul de sah rapid din Leon- nu a castigat inca un turneu major in acest an. Dar imi place cum a jucat in Sofia mai putin dezastrul din ultima runda cu Shirov. Era epuizat. Si am fost, spre exemplu, dezamagit sa urmaresc teribila infrangere cu Kramnik, care, din nou, as spune ca nu a fost meritat. Orice faci este meritat, dar totusi, sa fi intimidat de f5, aceasta strapungere care nu ofera nimic Albului. Magnus a scpat un mod destul de simplu de a egala- ar fi fost probabil remiza la cel mai bun joc de ambele parti. Dar felul in care a jucat in Dortmund nu a fost foarte convingator. Si desigur nu este usor doar sa privesti o partida cand ai un computer, poti sa o analizezi cu un program de sah, si chiar daca nu poti sa faci asta, tot poti sa o evaluezi. Si, va dati seama, devi tot mai nervos.

MG: Trebuie sa fie un sentiment ciudat- sa ai un interes la mijloc.

GK: Da, adevarat.

MG: Ca si cum ai avea o perspectiva diferita. Asta duce la o alta intrebare. Faceti aceste sesiuni de antrenamente din cand in cand. Ati lua in coniderare sa-l secondati pe Magnus la un meci sau la un turneu?

GK: Nu am nici un interes sa fac asta, cu prezenta mea fizica, dar in timpul turneelor vorbim la telefon…Este parte din munca, asa ca intotdeauna poate sa obtina un sfat, si eu imi aduc in continuare baza de date la zi, si lucrez la sah, asa ca intotdeauna o sa-i trimit unele idei pe care le gasesc in munca mea.

MG:  Cat despre rolul dumneavoastra de antrenori- sunteti gata pentru acel rol pe care l-a jucat Botvinnik dupa ce s-a retras din sah?

GK: Pentrui mine nu este atat de neobisnuit- l-am asistat pe Botvinnik inca de cand am devenit Campion Mondial in 1983. Asa ca am lucrat mereu cu copii de niveluir diferite. Acum am acest proiect la care lucrez, Kasparov Chess Foundation, dar acestea, va dati seama, sunt tipuri diferite de angajamente. Dar totusi, sa imi impartasesc experienta, sa dau sfaturi, a fost mereu o parte a carierei mele profesionale- chiar si cand jucam sah. Si deoarece este un program de antrenamente foarte diferit, ma ajuta de asemenea sa-mi pun creirerul la treaba.

MG: Corect, pentru ca urmeaza sa jucati ceva sah in curand…

GK: Da, si cand am luat in considerare aceasta idee, stiam deja ca s-ar putea intampla- am banuit ca s-ar putea intampla- si am vrut mereu sa mai joc ceva sah. Si ma ajuta. Nu planuiesc neaparat sa folosesc acele idei gasite in Croatia, in timpul sesiunnii de antrenamente din vara cu Magnus. Unele din acele idei de importanta secundara, acele idei vor fi destul de folositoare.

MG: Va mentineti astfel in forma

GK: Da, exact- ma mentine in forma, asa ca este un sentiment foarte diferit decat atunci cand joci pe Internet, doarece trebuie sa lucrezi un pic, sa te uiti pe partide, si eu in mod regulat imi aduc baza de date la zi, dupa cum am  mai spus. Asa ca am muncit mult in acest an, si sper ca ma va ajuta in meciul impotriva vechiului meu rival.

MG: Aveam de gand sa zic asta, veti infrunta un jucator de 58 ani

Da, Karpov este in mod clar doar o umbra a ceea ce era inainte, dar o umbra periculoasa. Asa ca, mi se pare ca rezultatele lui recente foarte slabe ne pot insela, deoarece el se poate concentra sa sa devina foarte periculos- este inca un talent unic- si depinde foarte mult daca eu pot depasi lipsa de practica, deoarece chiar si lucrand cu Magnus tot nu-ti da acelasi feeling ca si cum ai juca sah la nivel profesionist. Sper sa arat o calitate decenta a jocului in Valencia, si, probabil, la Paris.

SURSA: ICC CHESS FM

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.