Intelegerea pozitiei Philidor (1)



Traducerea unui articol de Steve Goldberg de pe www.chesscafe.com

In iulie 2008 la rubrica noastra “Scholastic chess” a fost trecuta în revistă poziţia de final a lui Lucena (aici puteti gasi traducerea articolului, partea intai si respectiv, partea a doua), pe care Maestrul International Jeremy Silman -a numit-o “cheia sacra pentru toate finalurile de turnuri.

Un alt final important care, probabil, apare cu o frecvenţă mai mare decât Poziţia Lucena este bine-cunoscuta Poziţie Philidor. Ambele implica un final de Turn şi pion vs Turn; jucata corect, Poziţia Lucena duce la un câştig pentru partea in avantaj, iar Poziţia Philidor este  remiza – dar numai dacă ştii cum să joci corect.
Metoda de obţinere a remizei e prezentata mai jos.

Conceptele de baza ale pozitiei

Sa incepem prin a ne uita la urmatoarea pozitie:




MI Jeremy Silman, in remarcabila sa Silman’s Complete Endgame Course, descrie aceasta pozitie. “Albul are un pion in plus, se bucura de o pozitie superioara a regelui, si aparent are un turn mai activ. Desi tocmai am enumerat trei mari plusuri pentru Alb, aceasta pozitie este de remiza “chioara”. Cu toate acestea, pozitii de genul acesta se pierd tot timpul, asa ca trebuie sa stii ce sa faci.”

Acesta este scopul acestui articol. Daca intelegi conceptele de baza, vei putea tine remiza chiar si cu Anand, Kramnik sau Carlsen jucand in echipa contra ta. Pe de alta parte, daca nu ai nicio idee ce sa faci, s-ar putea sa pierzi in fata unui pusti care trebuie sa se cocoate pe o carte de telefon ca sa ajunga la tabla.

In aceasta pozitie de baza, cheia este destul de simpla. Trebuie sa impiedici regele advers sa ajunga in fata pionului.

1… Rh6 2.Rg7+ Ke8 3.Ra7 Rg6



“Pe aici nu se trece!, ii striga turnul negru regelui alb”, dupa cum scrie Silman. Negrul isi plimba turnul pe linia a treia, pana in momentul in care Albul isi va impinge pionul in fata. Daca Albul vrea sa-i dea sah regelui negru, atunci acesta va pendula intre e8 si e7.

4.e6. Acum Albul ameninta sa patrunda cu Kd6. 4…Rg1! Negrul e fericit sa vada pionul avansat, pentru ca acum regele alb nu va mai putea sa se ascunda in fata lui, iar Negrul va putea sa-l hartuiasca pe Alb cu sahuri fara numar.

5.Ra4 Dacă 5.Kd6 Rd1+ 6.Ke5 Re1+, si albul nu va putea evita sahurile decat cu pretul pionului.

5… Ke7 Negrul poate remiza si cu 5… Rd1+ 6.Rd4 Rxd4+ 7.Kxd4 Ke7

6.Ra7+ Ke8 si Albul nu poate sa progreseze.



Negrul poate sa dea sahuri repetate cu turnul, iar daca regele alb muta prea departe, Negrul va captura pionul cu Re1.

Aici puteti vedea demonstratia.

In a sa Practical Endgame Play: Mastering the Basics, MM Efstratios Grivas prezinta urmatoarea pozitie similara. Adnotarile ii apartin.



1.Rb7, in esenta o mutare de asteptare, sperand la o greseala a Negrului.

1…Rc6 2.e6 Acum Albul amenintă Kf6, castigand. Odata pionul avansat, turnul negru trebuie să părăsească linia a treia ca să se activeze.



2… Rc1! 3.Kf6 Rf1+ 4.Ke5 Re1+ 5.Kd6 Rd1+



Pozitia este remiza, pentru ca Albul nu are nicio cale satisfacatoare de a scapa de sahuri. Grivas rezuma metoda in trei pasi de aparare a pozitiei:

  1. Incearca sa ajungi la Pozitia Philidor, aducandu-ti turnul pe linia a treia.
  2. Mentine turnul pe linia a treia, pana cand pionul avanseaza.
  3. In acel moment, muta turnul pe linia a opta (ultima in sensul de deplasare a partii in dezavantaj), si incepe sa dai sahuri din spate.

Aici puteti vedea demonstratia

A doua metoda defensiva

Jucatorul de sah francez (si compozitor de muzica) Francois-Andre Philidor a descris metoda de aparare de mai sus cu mai mult de doua secole in urma. Renumitul antrenor Mark Dvoretsky explica o a doua metoda, mai dificila, care este, de asemenea, disponibila.



În această pozitie, simpla 1… Rb6 este metoda standard de apărare, după cum s-a mentionat mai sus. Alternativ, în anumite pozitii, o a doua tehnica defensivă presupune plasarea turnului negru in spatele pionului.

1…Re1 2.Ke6 Kf8


Regele merge pe “partea scurta” a pionului, lăsând “partea lunga”, pentru turnul lui. Dvoretsky notează că, regele poate, de asemenea, sa obtina remiza chiar si daca se duce in partea cealalta:



4.Re8 (4.Kf6 Kd7!) 4… Rh1! (4… Re2? 5.Kf7 Rh2 6.Rg8! Rh7+ 7.Rg7 Rh8 8.Ke7 Kc6 9.e6 Kc7 10.Rg1 + -) 5.Rg8 Re1! 6.Rg2 Kd8 =



O astfel de aparare cu regele pe “partea lunga” ar fi fost imposibila în cazul în care partea scurta ar fi fost chiar si mai scurta (în cazul unui pion pe coloanele f sau g).

3.Ra8+ Kg7
Acum putem întelege mai bine motivul mutarii 1….Re1. Aceasta previne atat 4.Ke7 cat si Kd7.


4.Kd6 Sau 4.Re8 (pregătind 5.Kd7) 4… Ra1! =.

Turnul negru va da sahuri, acum, de pe “partea lunga”. Dacă 5.Rd8, atunci 5…Re1! (5…Ra6+? Rd6).

4… Kf7! Din nou, vedem semnificatia mutarii 1…Re1. Albul nu poate juca 5.e6+. In loc de asta, Albul trebuie sa repete pozitia:

5..Ra7 + Ke8 6. Ke6 Kf8! Etc

Aici puteti vedea demonstratia

http://www.chesscafe.com/text/scholastic52.pdf

ALTE POSTARI RELEVANTE

1 Comentariu

  • Nedelcu Ionut

    Aceste articole sunt foarte utile pentru Rotaru Radu si Gabriel,care ar putea sa se uite din Suceava lui peste ele inainte de a veni la plaja ca jucator de sah.
    Aceleasi ganduri bune !

    ianuarie 10, 2010 - 11:01 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.