Daniela, campioana din România, viseaza acum la tricoul nationalei Italiei, la sah

Daniela Movileanu visează ca la Campionatele mondiale de șah sa imbrace tricoul albastru al echipei italiene. Cetățenia română este un obstacol însă, chiar dacă din punct de vedere sportiv este italiancă.

Movileanu_daniela4

Daniela Movileanu la tabla de sah

Daniela Movileanu are aproape 13 ani. Ea s-a născut la Focșani și trăiește la Roma de patru ani. În urmă cu câteva zile și-a adjudecat titlul de campioană a Italiei la concursul național de șah care s-a ținut la Courmayeur. La turneu au participat aproape 900 de jucători. Așadar, nu este un obiectiv oarecare, pentru că este vorba de un joc complex, de strategie. Șahul nu este o disciplină pentru toți, sunt necesare minți luminate și o gândire adâncă. Este un sport în care trebuie să-ți antrenezi creierul.Aleg să se confrunte cu pionii, regii și reginele persoane de toate vârstele, iar Daniela este una dintre fetițele care au preferat șahul păpușilor Barbie. Tânăra promisiune, care deja, anul trecut, a câștigat campionatul școlilor primare sub conducerea instructorilor de la Circolo Frascati Scacchi, a obținut primul loc într-o competiție cu 45 de adversare războinice provenite din întreaga peninsulă. Numai la ultimul tur, Daniela a putut să ridice simbolul victoriei încheindu-și truda cu șase victorii, două egaluri și o singură înfrângere. Au fost necesare șapte zile și nouă partide pentru a-și putea adjudeca titlul care i-ar putea deschide Danielei porțile spre campionatele mondiale, din noiembrie, din Turcia. Dar având în vedere că ea are cetățenie română nu este deloc un pas automat.
Daniela are nevoie de pașaport italian
Pentru a face posibilă participarea sa a început o adevărată campanie de sensibilizare. Dacă regulamentele Federației italiene de șah permit participarea la campionatele naționale tuturor rezidenților pe pământ italian, chiar și în absența cetățeniei italiene, asta nu se întâmplă în cazul celor care trebuie să reprezinte Naționala în competițiile italiene. În acest caz pașaportul italian este obligatoriu. În ciuda acestor lucruri, instructorul Danielei, Rosario Lucio Ragonese, este încrezător. Potrivit antrenorului ar exista și alte problematici legate de regulamente care ar putea reprezenta un obstacol.

Movileanu_daniela

Daniela este o luptatoare si a muncit mult pentru a ajunge pana aici

“Astăzi regulamentul spune că, dacă Daniela era pe listele internaționale ca reprezentantă a Italiei, din punct de vedere sportiv era italiancă și potrivit Federației internaționale de șah. Ea din nefericire va intra pe aceste liste la 1 septembrie. Aceasta înseamnă că atunci când a jucat la campionatele naționale și a învins, obținând dreptul să meargă la mondiale, ea nu rezulta din punct de vedere al șahului a fi italiancă. Campionatul se desfășoară în noiembrie, când ea va fi cu siguranță italiancă din acest punct de vedere: să spunem că totul este o chestiune de interpretare”, spune antrenorul Danielei. Ei nu-i rămâne decât să țină pumnii strânși sperând să dea șah-mat și în partida pe care o va juca cu normele birocratice care reglementează disciplina șahului.
(Scris de Antonia Ilinova, Gazeta Romaneasca)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.