Campionul European Evgeny Tomashevsky intervievat de catre Natalia Pogonina(1)

eu102

Evgeny Tomashevsky, mare maestru,rating FIDE 2689 (iulie 2009), unul dintre cei mai talentati tineri sahisti rusi. Campion European (2009), bronz la Superfinala Rusiei 2007, medalie de argint la Aeroflot Open 2007.

Printr-o coincidenta fericita amandoi eu si Evgeny (este vorba de catre Natalia Pogonina – autoarea interviului) locuim in Saratov (de fapt, pentru mine el este practic ‘tipul de la blocul vecin’), un oras nu departe de Moscova cu o populatie de 1 milion de oameni si multi mari maestrii- in Rusia doar Moscova si St Petersburg au mai multi. M-am decis sa-l intreb pe prietenul meu, care este actualul Campion European, pentru un interviu. A fost destul de amabil incat sa accepte si sa-mi raspunda la toate intrebarile, chiar si la cele mai degraba informale.

evgeny-tomashevsky-sq-12921

Ce te atrage la sah? Ce rol ocupa in viata ta?

Sahul este o parte foarte substantiala a vietii mele. Desigur, nu am fost niciodata aproape de tipul de mare maestru din romane (ex: “Apararea Lujhin” de Nabokov- nota traducatorului) care traieste in lumea celor 64 patratele. Incerc sa nu ma limitez doar la sah, dar este greu pentru mine sa-mi imaginez viata fara sah. Este un hobby, un job, o ocupatie favorita…Sahul este atractiv in multe moduri. Element de joc, adrenalina luptei, pasiune, arta, frumoasa interactiune a pieselor; este de asemenea o sansa de a calatori, de a intalni multi oameni interesanti; in final, este o sansa sa-ti arati valoarea, sa castigi respect, faima, bani- si asta este, natural, foarte important de asemenea.

De la ce varsta te consideri jucator profesionist de sah?

Este greu de spus. Intotdeauna am banuit ca sahul in viata mea este ceva ‘serios si pentru mult timp’. Dar chiar si pana acum cateva luni nu ma puteam numi cu adevarat sahist profesionist, deoarece studiam in Universitatea Saratov de Sociologie-Economie. Acum ca am absolvit si am aplicat pentru masterat, voi avea un program mai putin incarcat, ceea ce imi va permite sa ma concentrez la sah mai mult decat inainte.

S-a schimbat ceva dupa ce ai devenit Campion European? Ai primit mai multa atentie din partea media, contracte de reclama, sponsori noi?

Initial, dupa succesul meu la Campionatul European Individual de Sah s-a vorbit mult despre tot felul de oportunitati, in special in Saratov. Dupa aceea, dupa cum era de asteptat, furtuna intr-un pahar s-a calmat, ramanand doar cu telefoane ocazionale din partea media si 1-2 invitatii in plus la turnee. Probabil titlul ma va ajuta candva, dar valoarea lui principala este in aspectele morale si de competitie sportiva, nu de imagine.

Este bine stiut ca este extrem de greu sa ajungi membru al echipei Rusiei de sah. Tu, Campionul European la Sah, nu esti invitat. Aceasta competitie serveste ca motivator, sau te face nervos? Cum evaluezi sansele tale de a juca pentru Rusia in viitorul apropiat?

In mod sigur nu ma face nervos, deoarece este important sa nu uitam ca, Campionatul European de Sah, oricat de puternic ar fi, este doar un open mare. Ca sa devin membru al echipei Rusiei, trebuie sa-mi imbunatatesc semnificativ jocul, si sa obtin in mod constant rezultate excelente. Stalpii de sustinere ai echipei noastre consta in jucatori mai experimentati si mai puternici decat mine. Dar am un vis (si un tel!), sa joc pentru Rusia la competitii importante, si las oportunitatea de a estima sansele mele pentru altii.

tomashevsky01

Ce crezi despre faptul ca Karjakin si-a schimbat federatia si cetatenia? Care este atitudinea ta despre transferuri de jucatori in general?

N-o sa fiu original aici: depinde 100% de persoana (si de partea care accepta) care ia decizia, fie Sergey Karjakin sau altcineva. Si dreptul sau nu e diminuat chiar daca luam in calcul ca el este un nou competitor pentru un loc in echipa rusiei, mai tanar, mai puternic si chiar mai experimentat decat mine. Asa este viata- toata lumea cauta conditii mai bune. Nu cunosc toate detaliile si motivele care l-au facut pe Karjakin sa faca un asemenea pas, astfel incat comentariul meu va parea mai degraba banal.

Crezi ca echipa Rusiei poate sa recucereasca pozitia de lider in lumea sahului?

Cred ca n-ar trebui sa exageram ultimele esecuri. Una sau doua victorii convingatoare si hegemonia ar putea reveni, indiferent ce spun scepticii. Haideti sa privim media ratingului primilor 10 jucatori in fiecare tara. (in iulie 2009, Rusia are o uimitoare medie de 2726,5, fara ca sa fie luat in considerare Kasparov (2812) – Pogonina.com). Problema este ca avem nevoie sa castigam una sau doua competitii.

Care este atitudinea ta privind femeile in sah? Crezi in viitorul lor?

Buna intrebare. Va trebui sa iau in considerare toata gama de sentimente pe care le am despre femeile din sah. Oricat de ironici am fi noi, barbatii, cand observam femeile jucand, in adancul sufletelor noastre ne place ceea ce vedem. Si cu cat este mai feminin sahul- lupte imprevizibile, severe si adesea ilogice, multe senzatii, emotii- cu atat mai atractiv este. Cred ca prin exploatarea acestor avantaje sahul feminin poate sa progreseze si sa devina mai popular.

Pe cine il consideri cel mai mare jucator de sah din toate timpurile?

Pe Kasparov, cred. Cat despre marii maestrii favoriti…n-o sa-i mentionez, ca sa nu uit pe careva!

4

Daca ai putea juca un meci impotriva oricarui jucator contemporan, pe cine ai alege? Dar daca ai putea juca cu un jucator din trecut?

As juca cu acel Afromeev din timpul perioadei cand ratingul lui a atins varful. Serios, un meci cu orice jucator de elita ar fi foarte interesant si plin de invataminte pentru mine. Ar fi de asemenea senzational sa joc impotriva unor mari jucatori care au trecut de varful carierelor lor: Karpov, Korchnoi…ca sa invat de la ei cum privesc sahul, cum il abordeaza ei. Din trecut este mai usor sa-i numesc pe cei cu care nu as fi interesat sa joc. (VA URMA)

(Interviu luat de Natalia Pogonina – Sursa Pogonina.com)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.