Alba-Iulia: Interviu cu Marius Ceteras

Marius Ceteraş a remizat mereu cu Dieter Nisipeanu

Ca şahist, a jucat distructiv, a urmărit mereu obstrucţionarea dezvoltării pieselor adversarului. Ca antrenor, preferă elevii disciplinaţi, pe considerentul că perseverenţa în muncă e cheia succesului.

ceteras_Marius_i

Marius Ceteraş joacă şah de la 10 ani / Foto: Călin Mădălin

Reputatul antrenor Marius Ceteraş a început să dezlege tainele şahului la 10 ani. Spune că întâmplător.   „Împreună cu un vecin de cartier am mers la Şcoala „Avram Iancu” din Alba Iulia unde colegi de-ai noştri studiau şahul, sub îndrumarea regretatului maestru Mihail Breaz. Nu intenţionam să fac şah, pur şi simplu am mers cu amicul meu să ne distrăm pe seama colegilor care învăţau acolo şah”, îşi aduce aminte Marius Ceteraş.

Clasat în primii opt tineri şahişti ai Europei

Şahul l-a cucerit imediat şi în următorii trei ani nu a mai lipsit de la nici o lecţie a maestrului Mihail Breaz. Şi, în scurt timp, au apărut rezultatele.

Medaliati  CN de juniori  Amara 2007

Marius Ceteras impreuna cu Mihai Breaz si juniorii Tudor Sfarlog, Mihnea Costachi si Adrian Secheres

„Primele succese pe plan naţional le-am avut în jurul vârstei de 13-14 ani, când am fost selecţionat în lotul naţional de juniori. La 15 ani am participat la primul campionat mondial de juniori, organizat în premieră în România, la Timişoara. Apoi, în anii 1992 şi 1993 am cucerit titlul de campion naţional de juniori şi, cred eu, cea mai bună performanţă internaţională a mea a fost locul opt la Campionatul European din anul 1992”, spune actualul antrenor de şah.

După terminarea junioratului, Marius Ceteraş s-a concentrat mai mult pe cariera profesională. În consecinţă, timpul nu i-a mai permis să participe la turnee, dar nu a renunţat la legătura cu şahul. A început să antreneze de la vârsta de 20 de ani.

„Ca şi orice altă profesie, meseria de antrenor se învaţă în timp. La început, mi-a fost mai greu, dar cu timpul am reuşit să mă perfecţionez şi să mă adaptez la metode mai moderne de predat, astfel că treptat au început să se vadă şi rezultatele ca antrenor”, spune Marius.

„Talentul neînsoţit de muncă se poate pierde”

Primii elevi ai săi cu rezultate notabile  au fost Dan Olariu, Mircea Mateica şi Olimpiu Urcan, toţi trei obţinând titlul de maeştri ai sportului. Marius Ceteraş a activat, cinci ani, şi la „Potaisa” Turda, club cu care a obţinut locul doi în Superliga României pe echipe. În perioada mai recentă, cele mai bune rezultate ale sale au fost obţinute cu Tudor Sfârlog (multiplu campion naţional şi vicecampion european de juniori) şi cu mai tinerii Mihnea Costachi şi Adrian Sechereş, multiplii medaliaţi în competiţiile naţionale şi internaţionale.

Premiere open Geoagiu Bai decembrie 2006

Marius Ceteras, Mihai Breaz si nelipsitii de la premii: Mihnea Costachi, Adrian Secheres

În opinia antrenorului, un bun şahist trebuie să aibă memorie bună, inteligenţă sclipitoare, capacitate mare de efort, echilibru psihic. „Cel mai mult îmi convine să lucrez cu elevi disciplinaţi, dispuşi pe termen lung la efort. Cred că talentul neînsoţit de o muncă perseverentă se poate pierde. Prefer să am un elev care, fără a fi strălucit, se pregăteşte disciplinat. Printr-o pregătire temeinică, un astfel de elev prezintă garanţia succesului”, e de părere Marius Ceteraş.

Ce v-a atras la şah ?

M.C.: A contat foarte mult şi personalitatea lui Mihail Breaz. Avea un talent extraordinar de a-şi apropia elevii. Era un dascăl în sensul cel mai bun al cuvântului. Să nu se creadă cumva că nu apreciez profesorii din şcoală, nici vorbă de aşa ceva, dar modul în care Mihail Breaz preda era cu totul altceva decât ce se întâlneşte în învăţământ.
O amintire plăcută legată de un meci deosebit ?

Alba Iulia 2005 la simultanul lui Dieter

Marius Ceteras, Mihai Breaz si  invitatul special foarte vesel, care da un  simultan este Dieter Nisipeanu!

M.C:Cel mai spectaculos meci a fost o remiză, cu Dieter Nisipeanu, în 2005, când era campion european. Am fost toată partida pe marginea prăpastiei, dar m-am salvat miraculos. După meci, Dieter s-a luat cu mâinile de cap şi mi-a spus: „Dacă nici acum nu am reuşit să te bat, nu ştiu dacă voi reuşi vreodată”. Am jucat de vreo 6-7 ori împotriva lui şi toate partidele s-au încheiat remiză.

Alba Iulia frumoasă:

„Cel mai mult îmi place cetatea medievală a oraşului, dar şi extraordinara privelişte dată de combinaţia de verde a vegetaţiei şi roşul ţiglelor de pe acoperişurile caselor”

Alba Iulia urâtă:

„Nu găsesc nimic care să nu-mi placă la oraşul Alba Iulia

Ce-i place:

„Apreciez la oameni sinceritatea şi respectarea cuvântului dat. De asemenea, simţul umorului şi inteligenţa”

Ce nu-i place:

„Pe lângă defecte mai am şi multe…lipsuri, aşa că nu sunt genul de om supărăcios, încerc să-i accept pe cei din jur aşa cum sunt, cu defectele şi calităţile lor”

Profil:

Născut: 5 aprilie 1973, Alba Iulia
Educaţie: Facultatea de Electrotehnică Cluj Napoca
Ocupaţie: director Agenţia de Întreţinere şi Servicii Energetice Alba Iulia
Starea civilă: necăsătorit
Alba Iulia frumoasă:

( Scris de Calin Madalin pe www.adevarul.ro )

  • 8
  • 1078
  • 0

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.