Alisa Maric in Tara Minunilor Sahului (2)

eu16

Aici puteti citi partea 1

Judith Polgar este cea mai puternica jucatoare de sah din istorie. Care ar putea fi motivul care face ca Judith sa fie atat de diferite de alte femei? Consideri evitarea turneelor feminine ca fiind unul dintre motive?

1alisamaric_small

A.M.: Principalul motiv pentru care Judith Polgar este cea mai puternica jucatoare de sah este fapul ca ea este, pur si simplu o jucatoare extraordinara. Nu este vorba despre faptul ca evita turneele feminine, ea are toate calitatile pe care ar trebui sa le aiba marii jucatori, si aceasta este cheia asa numitului mister. In general este o alegere buna pentru femei participarea in competitii masculine. Poti intalni jucatori cu o varietate mare de stiluri si valoare. Ma astep ca in viitorul apropiat sa vedem mai multe femei participand cu succes atat in competitiile masculine cat si in cele feminine. Koneru Humpty este unul dintre exemplele la indemana.

4AlisaMaric_KaterinaLahno_ChessOlympiad2008

Consideri posibilitatea de a trisa la turnee de nivel inalt drept o problema serioasa? Ce masuri ai sugera pentru a reduce o asemenea posibilitate? Ce metode ar trebui sa adopte FIDE ca sa verifice permanent daca se primeste ajutor din exterior in timpul partidei?

A.M. : Putem vedea din ce in ce mai multe scandaluri de acest tip. Este posibil ca acesta sa fie varful aisbergului dar cred cu putere ca majoritatea jucatorilor de sah sunt onesti. Ei sunt interesati sa protejeze fair-playul, ceea ce poate fi facut doar printr-un control anti-trisat. Opinia mea este ca FIDE ar trebui sa se gandeasca sa faca mai mult in privinta asta. In sah nu avem nevoie prea mult de un program anti-doping, dar un program anti-electronic este absolut necesar.

5AlisaMaric_Libya

Ai prezentat multe programe de sah la TV pe diferite canale. Te-ai gandit vreodata la modeling? Crezi ca asa ceva poate ajuta la popularizarea sahului pe glob?

A.M.: Poate ajuta, dar fara rezultate sportive semnificative media nu va fi atrasa decat pe termen scurt. Showurile mele TV erau bazate pe materiale interesante si pe invitati extraordinari. Ca o figura cunoscuta in sport in tara mea, mi-a fost mai usor sa aduc alte figuri publice in show si sa-i dezvalui drept fani ai sahului. Invitatii mei erau cantareti populari, actori, vedete din baschet, chiar politicieni. In Serbia si in fosta Iugoslavia sahul are o traditie foarte buna si aproape toata lumea cunoaste macar regulile de baza ale sahului.

Esti co-autoarea cartii pentru studenti “Principii de marketing”. Ai vreun plan legat de o carte despre sah?

A.M.: Ma gandesc sa scriu o carte de sah autobiografica, carte ce sper sa fie utila generatiilor tinere si sa serveasca drept exemplu si drept sfat despre cum sa ajungi in varf.

6AlisaMaric_NadigKruttika

Care sunt planurile tale de viitor, atat in sah cat si in profesia pe care o predai? Ce ai mai vrea sa obtii in aceste domenii?

A.M.: Exista o similaritate intre sah si stiinta, in sensul ca poti intotdeauna sa descoperi ceva nou si sa progresezi. In sah am obtinut multe, acum ambitiile mele sunt legate mai mult de celelat domeniu de activitate in care activez.

Ce sfaturi ai pentru parintii copiilor entuziasti si talentati?

A.M.: Sa invete sah da sa nu neglijeze scoala.

7AlisaMaric_Kavala2007

(SURSA: LATEST CHESS)

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.