Cugir:Profesorul Vasile Lupu este câştigătorul Campionatului Judeţean de Şah rezervat veteranilor

Sâmbătă, 4 iulie, la Casa de Cultură din oraşul Cugir a avut loc Campionatul Judeţean de Şah destinat veteranilor. Campionatul Judeţean de veterani a fost organizat de Clubul Sportiv Orăşenesc Cugir în colaborare cu Asociaţia Judeţeană de Şah Alba, la competiţie participând jucători născuţi înainte de 1 ianuarie 1949. Pentru prima dată, concursul a fost organizat pe două categorii de vârstă: +60 de ani şi +70 de ani.
La +60 de ani au participat 7 concurenţi iar la +70 de ani au fost 8 concurenţi.

Veteran_chess

Un amănunt interesant este faptul că cel mai vârstnic participant a fost Todor Ioan, un mare împătimit  al şahului, care deşi are 82 de ani, a ţinut cu tot dinadinsul să ia parte la această competiţie. Primul loc la categoria +60 de ani l-a ocupat Victor Cojocar de la CSO Cugir, care a obţinut 7 puncte din 7. Locul doi a fost ocupat de Mircea Cepoiu din Alba Iulia, cu 5 pct. din 7 iar locul trei a fost ocupat de dr. ing. Gheorghe Murg de la CSO Cugir, cu 4,5 pct. din 7.

La categoria +70 de ani, primul loc a fost ocupat de prof. Vasile Lupu, cu 7 pct. din 7, de la CSO Cugir. Pe treapta a doua a podiumului s-a clasat Petrică Muntean, din Cugir, cu 6 pct. din 7, iar pe locul trei s-a situat Mircea Anghel, cu 5pct. din 7. Pentru a desemna campionul absolut, organizatorii au organizat un baraj între câştigătorii celor două categorii de vârstă. Meciul de baraj s-a desfăşurat după sistemul „blitz”: două partide din trei. Fiecare partidă a avut o durată de cinci minute.

Totuşi, nu a fost nevoie de trei partide deoarece prof. Vasile Lupu a dispus cu 2-0 de Victor Cojocar. Câştigătorii au fost răsplătiţi cu trofee şi diplome de organizatori. Trebuie amintiţi şi arbitrii acestei competiţii, Doru Jiroş, candidat la titlul de maestru, la fel ca şi celălalt arbitru, Nicolae Haneş. “A fost pentru prima oară când în România s-a organizat un astfel de concurs rezervat veteranilor împărţiţi pe categorii de vârstă. Sper ca la anul, Cugirul să revină în circuitul şahului din România prin organizarea finalei pe ţară a Campionatului Naţional de Veterani”, a punctat Vasile Lupu, iniţatorul acestui concurs. De remarcat, arbitrajul foarte bun prestat de cugirenii Doru Jiroş şi Nicolae Haneş, precum şi faptul că primii 3 clasaţi la fiecare categorie de vârstă au primit trofee şi diplome, iar toţi participanţii au beneficiat de-a lungul desfăşurării turneului de “un bufet suedez garnist cu de toate, aici incluzând piersici, caise, miere de albine, salam şi chiar câte un păhărel de vin!” Organizarea competiţiei, conform declaraţiilor prof. Vasile Lupu, a fost perfectă. Cei care au contribuit la acest lucru au fost Primăria şi CL Cugir dar şi dr. ing. Gheorghe Murg. Prof. Vasile Lupu a precizat că în această perioadă face toate demersurile ca anul viitor, finala Campionatului Naţional de Şah pentru Veterani să se desfăşoare la Cugir.

(Scris de Sorin Poparadu pe www.informatiadealba.ro)

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.