Cand biserica da o mana de ajutor sahului…

Articol scris de Anamaria Postelnicu in “Ziarul de Roman”

La Scoala nr. 6 Roman situata in cartierul Nicolae Balcescu, 30 de elevi  s-au intrecut la sah in cadrul primei editii a unui simultan de sah intitulat “Sahul – prietenul meu”. Competitia a fost organizata de preotii Ioan Movileanu (Parohia Sfintul Ilie) si Alexandru Zamfir (Parohia Sfintii Apostoli Petru si Pavel) in parteneriat cu Episcopia Romanului si Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Neamt. La acest simultan de sah a fost invitat sa participe preotul Gheorghe Miron, consilier administrativ in cadrul Episcopiei Romanului, un impatimit al sportului mintii.

copii_o6

“A fost dorinta noastra de a-i apropia pe copii de sah, de competitie in general. Din intilnirile noastre periodice am aflat ca elevii iubesc sahul si, atunci, ne-am gindit sa initiem un concurs intr-un cadru organizat. Activitatea a avut o incarcatura speciala, pentru ca ne-am bucurat sa-l avem printre noi pe parintele Gheorghe Miron, un mare iubitor al sahului, care a reusit sa le insufle dorinta de a participa. Din acest motiv, la concurs s-au inscris mai multi copii decit se stabilise initial”, a spus preotul Alexandru Zamfir.

Cum scoala nu dispunea de mai mult de cinci table de sah, initiativa celor doi preoti este una care se constituie intr-un exemplu pentru toate parohiile din Roman si imprejurimi. Cunoscind pasiunea copiilor pentru sah, dar si nevoile in care se zbat familiile acestora, cei doi slujitori ai Bisericii au cumparat 20 de table de joc. Cum comanda facuta de cei doi preoti nu a ajuns la timp la destinatie, au fost nevoiti sa gaseasca o solutie pentru a nu amina concursul atit de asteptat de copii.

biserica_m

“Pentru buna desfasurare a simultanului, cei doi preoti au fost nevoiti sa imprumute table de sah. Initiativa lor este mai mult decit laudabila. Sahul dezvolta gindirea logica la copii si, prin aceasta activitate extrascolara, utila si placuta, incercam sa-i scoatem putin din tiparul orelor si sa le oferim un alt mod de a invata. Gratie celor doi oameni cu suflet, avem o dotare minimala si putem sa ne gindim sa infiintam nu doar un club de sah, dar si un concurs la care sa participe si elevi din toate scolile romascane”, a spus Grigore Vaduva, directorul Scolii nr. 6 Roman.
Preotul Ioan Movileanu este de 20 de ani in Parohia Sfintul Ilie si este foarte iubit de copii. Chiar daca mai tinarul sau coleg, Alexandru Zamfir, este in Parohia Sfintii Apostoli “Petru si Pavel” de numai un an, activitatile pe care le organizeaza in cadrul parohiei ii atrag pe copii ca un magnet.

“La fiecare sfirsit de saptamina, ii antreneaza in diverse activitati recreative, ii invata povestindu-le, si asta ii atrage pe copii. E un cistig pentru noi, de aceea incercam sa-i sprijinim pe amindoi atunci cind vin cu proiecte noi si in beneficiul copiilor”, a mai spus directorul Grigore Vaduva. Initiatorii proiectului au oferit diplome si premii in bani pentru toti premiantii. Nici un concurent nu a plecat acasa cu mina goala, pentru ca toti au primit din partea celor doua parohii dulciuri, jucarii si iconite.

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.